En pizzaugn är ett bra köp för alla som älskar utsökt hemlagad pizza. Men för att den fortsatt ska fungera bra och vara till nytta så länge som möjligt är det viktigt att den underhålls regelbundet.
I den här texten går vi igenom:

Rengöring av pizzastenar Rengöring av pizzaugnens insida Rengöring av pizzaugnens utsida Behandling vid förbränning Kontroll och underhåll

Rengöring av pizzastenar

Pizzastenen är hjärtat i många pizzaugnar. Den absorberar fukt och ger en knaprig botten, men den samlar med tiden också på sig smuts och fett. Det är väl värt att ägna särskild uppmärksamhet åt att rengöra pizzastenen.
 
Bränn rent: Vänd pizzastenen upp-och-ned och bränn den i pizzaugnen på hög värme i ca 20 min. Följ anvisningarna nedan om stenen ändå behöver rengöras ytterligare:
Låt svalna först: Låt pizzastenen svalna helt innan du rengör den. Om man gör rent en sten medan den är varm kan den spricka.
Borsta och skrapa: Använd en styv borste eller en pizzakant för att avlägsna matrester från stenen. Undvik vassa metallverktyg som kan repa stenens yta.
Undvik tvål: Pizzastenen är ett poröst material som suger åt sig vätska. Pizzaio-pizza är porös och absorberar vätska. Använd aldrig tvål eller andra rengöringsmedel.
Torka ordentligt: Låt stenen torka helt innan du använder den igen. Du kan också torka den i ugnen vid låg temperatur.

Rengöring av pizzaugnens insida

En ansamling av fett, matrester och sot kan ofta bildas på Insidan av pizzaugnen. Det kan påverka både pizzans smak och ugnens funktion. I de flesta fall kan du rengöra insidan genom att helt enkelt tända ugnen, men här följer några ytterligare rengöringstips:
 
Ta bort skräp: Börja med att avlägsna alla lösa matrester från ugnsutrymmet. Använd en borste eller dammsugare om det behövs för att få bort all smuts från ugnen.
Torka ur: Använd en fuktig, mjuk trasa för att torka av insidan av ugnen. Undvik slipande rengöringsmedel som kan skada ugnsbeläggningen.
Använd bakpulver: Vid svåra fläckar kan du göra en pasta av bakpulver och vatten som du sedan applicerar på fläckarna. Låt verka en stund innan du sedan torkar bort pastan med en fuktig trasa.

Rengöring av pizzaugnens utsida

Att hålla ugnens utsida ren handlar främst om att bibehålla dess utseende.
 
Regelbunden rengöring: Undvik slipande ämnen som kan repa ytan.
Rostskydd: Om ugnen har metalldelar bör du regelbundet kontrollera om de har börjat rosta. Använd rostskyddsmedel vid behov.

Behandling vid avbränning

Många pizzaugnar drar nytta av regelbundet brännas av. Man låter helt enkelt ugnen värmas upp till höga temperaturer som bränner bort fett och matrester.
 
Töm ugnen: Se till att ugnen är tom.
Värm upp ugnen: Värm ugnen till högsta temperatur och låt den gå i ca 30 minuter. Genom den här processen kommer de flesta organiska resterna att brännas bort.
Låt svalna och torka: Låt ugnen svalna och torka sedan av den invändigt med en fuktig trasa.

Kontrollera och underhåll regelbundet

För att hålla din pizzaugn i bästa möjliga skick bör du vid förvaring kontrollera vissa delar.
 
Underhåll brännarna: Om din ugn har gasbrännare ska du se till att de är rena och fungerar som de ska. Rengör brännaröppningarna regelbundet.
 
Att regelbundet underhålla och rengöra pizzaugnen säkerställer den håller sig i gott skick och producerar perfekta pizzor år efter år. Ha de här tipsen i åtanke och njut av läckra, knapriga pizzor hemma!